top of page
smile design n1 esthetics 4.jpg

Wortelkanaalbehandeling

De binnenste laag van de tand is het pulpaweefsel. Pulpweefsel bestaat uit zenuwen en aders die de tand het gevoel van warm/koud en pijn geven. Ze beginnen vanaf de kruin van de tand en bereiken de punt van de wortel langs de route in de wortels. Pulpweefsel kan worden beschadigd door diep verval of trauma dat pijn of infecties veroorzaakt. Een andere factor die pulpabeschadiging veroorzaakt, is het diep vijlen van de zwaar verkeerd geplaatste tanden voor prothetische behandeling. In dit geval kan pulpweefsel worden blootgesteld en is de tand geïndiceerd voor behandeling. Een wortelkanaalbehandeling is nodig om het beschadigde pulpaweefsel te verwijderen en de bacteriën in de tand te verwijderen om de tand en het omliggende botweefsel te genezen.

  • Instagram
  • Facebook

Hoe weet je of je
Wortelkanaalbehandeling nodig hebt?

Het vroegste symptoom van de beschadigde pulpa is hevige pijn 's nachts. De patiënt kan de oorsprong van de pijn niet lokaliseren, aangezien er geen locatiereceptoren in de pulpa zijn en pijnstillers geen of beperkt opleveren. Wanneer de infectie de punt van de wortel en het omliggende botweefsel bereikt, is pijn prominent wanneer de druk op de tand wordt uitgeoefend. In dit stadium is de patiënt zich bewust van de locatie van de pijn. Als de infectie te ernstig is, is zwelling en abcesvorming duidelijk in de omliggende weefsels. Soms zorgt een mild trauma ervoor dat zenuwen uitsterven zonder pijn te veroorzaken. Zodra dood pulpweefsel begint te desintegreren, wordt verkleuring van de tand waargenomen. Dit is een ander teken dat een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Hoe werkt het?

Er worden plaatselijke verdovingsmiddelen aangebracht en een toegangsholte tot aan de wortelkanalen. De lengte van de wortelkanalen wordt gemeten met een specifiek apparaat. Nikkel-titanium roterende instrumenten worden gebruikt om de wortelkanalen te reinigen en vorm te geven. Desinfecterende en weefseloplossende middelen worden gebruikt om de wortelkanalen te reinigen en micro-organismen uit te roeien. Zodra de reiniging is voltooid, worden wortelkanalen gevuld met een biomateriaal om de doorgang tussen mond en wortelpunt af te sluiten. Vervolgens wordt de kroon van de tand hersteld met behulp van geschikt restauratiemateriaal, afhankelijk van het geval. Meestal wordt een wortelkanaalbehandeling in één afspraak afgerond. Als het omliggende bot is aangetast, kan de pijn enkele dagen na de behandeling aanhouden. In dit geval wordt de patiënt de juiste medicatie gegeven om de symptomen uit te roeien.

Tanden met overmatig materiaalverlies zijn niet geschikt voor wortelkanaalbehandeling.

N°1 esthetics wortelkanaalbehandeling 3.jpg
N°1 esthetics wortelkanaalbehandeling 2.jpg
N°1 esthetics wortelkanaalbehandeling.jpg

Contact

Stuur ons een verzoek wanneer je maar wilt. Laten we samen je behandeling plannen!

bottom of page